De 12de Hanswijkcavalcade: een historisch-religieuze stoet van wereldklasse

Op 25 augustus en 1 september 2013 trekt de 12de Hanswijkcavalcade door de straten van de oude Mechelse binnenstad. De 12de Hanswijkcavalcade is een sterk samenhangend geheel waarbij het 'ja-zeggen dat leven doet' als een rode draad doorheen alle groepen loopt.

Sinds 1738 viert de Hanswijkprocessie ook elke vijfentwintig jaar haar Jubelfeesten. Een bijzondere gebeurtenis die de meeste mensen maar drie keer in hun leven kunnen meemaken. Dit jaar gaat de 12de editie van deze Hanswijkjubelfeesten door. Het hoogtepunt in dat jaar is de Hanswijkcavalcade, een historisch-religieuze stoet met aansluitend de Mechelse Ommegang. Deze imposante stoet – met veel paarden en wagens - zal op 25 augustus en 1 september 2013 door de straten van Mechelen trekken.

Een indrukwekkende stoet. Meer dan 2.000 medewerkers, een 20-tal praalwagens, honderden paarden, muzikanten, koren, dansgroepen, vendeliers en figuranten … zullen de historisch-religieuze stoet gestalte geven. Verschillende bijbelse en historische taferelen worden in beeld gebracht rond één centraal thema: ‘het ja zeggen dat leven doet’. Het nieuwe concept dat voor deze editie werd uitgewerkt, geeft het geheel een frisse en moderne identiteit.

Een eeuwenoude traditie in een eigentijdse vorm. Tradities zijn vergroeid met de mensheid. Men vindt ze overal op de wereld, bij alle volkeren en alle culturen. Tradities geven structuur aan het leven. Het schept verbondenheid tussen mensen over generaties heen, binnen eenzelfde cultuur of tussen verschillende culturen. Optochten, stoeten en processies zijn kenmerkend voor de cultuur in Vlaanderen sinds de middeleeuwen. Uiteraard is de invulling en het karakter van dergelijke evenementen geëvolueerd. Dat is ook zo voor de Hanswijkcavalcade. Het is juist in die evolutie dat de kracht van het immaterieel erfgoed gelegen is: het in stand houden van een eeuwenlange traditie vanuit een hedendaagse visie, aangepast aan de hedendaagse context. Wie zijn tradities respecteert, houdt ook contact met zijn geschiedenis en dat is zeer belangrijk. Want wie geen kennis meer heeft van zijn verleden heeft ook geen toekomst meer! De historische taferelen in de Hanswijkcavalcade die het grootse verleden van Mechelen oproepen als hoofdstad van de Nederlanden, zijn het geheugen, niet alleen van onze stad maar ook van onze streken hier.

Een hedendaags, centraal thema: 'ja zeggen doet leven'. ‘Ja’ zeggen aan het leven doet leven: ‘ja’ zeggen tegen de vele mooie dingen die we op onze weg tegen komen maar ook tegen de uitdagingen waarvoor we komen te staan; ‘ja’ zeggen aan de samenleving waarin we nu leven en tenslotte – voor gelovigen - ‘ja’ antwoorden aan de vragen die God ons stelt. De bijbelse taferelen tonen ons de oerbeelden van de mensheid: de vreugde bij de verwachting en de geboorte maar ook de pijn en de vragen bij het lijden en de dood. De historische groepen tonen hoe de mensen in onze streken door de eeuwen heen concreet 'ja' hebben gezegd aan het leven. Voor de gelovige wordt er ook gewerkt rond het 'ja' zeggen aan God en de extra dimensie die dat geeft aan het leven. De Hanswijkcavalcade is een uniek platform om op een eigentijdse manier een positieve boodschap uit te dragen door ze op straat te brengen en ze voor het grote publiek toegankelijk te maken.

Een technologisch-belevingsgericht project. De Hanswijkcavalcade is vanuit de traditie al een belevingsgericht project. De interactie tussen de figuranten in de optocht en de toeschouwers langs het parcours is essentieel. Bovendien zal er ook gebruik gemaakt worden van QR-codes waardoor de toeschouwers via smartphone extra informatie over hetgeen uitgebeeld wordt, kunnen oproepen. Dit is een primeur, want deze techniek werd tot nu toe nog nooit toegepast in processies of stoeten van deze aard.

De sociale samenhang: veel mensen samenbrengen. Het voorbereiden van de Hanswijkcavalcade zal ook veel mensen samen brengen: de overheden, de socio-culturele verenigingen, scholen, horeca, vervoersmaatschappijen, gelovigen en niet-gelovigen. Er zijn ook heel wat vrijwilligers nodig om van dit project een succes te maken. Wie zich hiervoor wilt inzetten, kan zich aanmelden bij: frieda.vanvaeck@skynet.be. Zie ook www.hanswijkjubelfeesten.be.

Een cultureel gebeuren van hoog niveau. De artisticiteit in de uitwerking – de nieuwe kostuums en wagens, de nieuwe visie op de regie die geleid heeft tot de vele dynamische acties in de verschillende groepen, de muziek die bijdraagt tot het overbrengen van de boodschap, … - maakt van de Hanswijkcavalcade een cultureel gebeuren van hoog niveau dat veel mensen kan aanspreken en bekoren:

REGIE

  • Voor de regie tekenen Johan Cluytens - een gekende regisseur in het Mechelse – en Hendrik Van Eycken, beroepshalve bezig met drama en verbonden met de Vlaamse Opera van Gent. Beiden zijn reeds jarenlang regisseur van de jaarlijkse Hanswijkprocessie. Ook voor de Hanswijkcavalcade kunnen ze rekenen op een groep enthousiaste hulpregisseurs.
  • Bij de nieuwe visie op de regie stappen we over van een “diamontage” – statisch voorbij defilerende groepen – naar een “video” waar in de verschillende groepen de taferelen op een dynamische manier tot leven worden gebracht. Deze grote dynamiek verhoogt niet alleen de betrokkenheid van de deelnemers maar ook die van de toeschouwers waardoor de Hanswijkcavalcade aan belevingswaarde wint.

KOSTUUMS

  • De kostuums voor de 12de Hanswijkcavalcade worden ontworpen door Suzanne Van Well uit Antwerpen. Na haar studies in de scenografie (Institut National Superieur de la Cambre, Brussel) en aan Studio Herman Teirlinck en de Kleine Academie, heeft zij haar carrière uitgebouwd in het ontwerpen van kostuums voor de wereld van theater, shows, telefilms (VRT, RTBF, France 2 e.a.), televisieproducties, kortfilms en speelfilms in binnen- en buitenland.
  • De kostuums worden vervaardigd door het Brusselse kostuumatelier Maghet, in 1949 opgericht door de Gentse Hélène Vindevogel na vele jaren te hebben gewerkt in diverse ateliers in Parijs (Opera van Parijs), Londen, Zuid-Amerika (Opera de Manaus) en Afrika. In 1990 heeft Corinne de Laveleye dit kostuumatelier overgenomen. Zij verzorgt de kostumering van tal van theatergezelschappen, filmen en artistieke projecten zowel in België als Frankrijk. Voor de meer eenvoudige kostuums doen we echter ook nog beroep op vrijwilligers.

WAGENS

  • De wagens worden gebouwd door de firma Joris Van Loo uit Oostkamp, die reeds wagens heeft gebouwd voor de Bloedprocessie evenals de Gouden Boomstoet in Brugge.
  • Voor het ontwerpen van de wagens werkt hij samen met Stef Ringoot, afkomstig uit Dendermonde. Na verschillende opleidingen te hebben gevolgd, o.a. ook in Mechelen, werkt hij nu als vormgever/ illustrator  en docent in Nederland.


WAT WIJ ZOEKEN….

  • Vele deelnemers, jong of oud, man of vrouw, individuelen of groepjes … om mee op te stappen in de Hanswijkcavalcade, als figurant, als sprekende rol, als zingende deelnemer of als ruiter maar dan wel mét paard!
  • Stoere dragers om het Mariabeeld van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk of het reliekschrijn van Sint-Rumoldus deze beide dagen door de stad te torsen.
  • Aankleeddames die de deelnemers een handje willen toesteken wanneer ze zich omkleden in de nieuwe cavalcadekostuums.
  • Commissarissen die instaan voor het onthaal van de toeschouwers aan de verschillende tribunes en voor het verkoop van de tribunekaarten … voor zo ver deze dan nog beschikbaar zijn!
  • Programmaverkopers die hun beste beentje voorzetten en hun beste stem bovenhalen om de toeschouwers ervan te overtuigen een programma te kopen waarin ze alle informatie vinden om de Hanswijkcavalcade goed te kunnen volgen.
  • Helpende handen van naaisters bij het vele maar eenvoudige naaiwerk voor het maken van bijbelse kinderkostuums (kleedjes worden geknipt geleverd) en voor het aanpassen van de nieuwe cavalcadekostuums op ieders maat!
  • Sterke krachten van verhuizers die kunnen helpen bij de verhuis van de kostuums en rekwisieten vanuit onze lokalen naar de diverse scholen en dit op maandag 19 augustus en de weg terug op maandag 2 september 2013.
  • Snelle benen die de rekwisieten mee helpen uitdelen aan de verschillende figuranten tijdens de twee uitgangsdagen.


Iedereen die zich geroepen voelt om ‘ja’ te zeggen aan één van deze vragen kan zich melden bij Frieda Van Vaeck, frieda.vanvaeck@skynet.be – 015/42 01 40.

Get updates in your mailbox

By clicking "Subscribe" I confirm I have read and agree to the Privacy Policy.